Агенция Пътна инфраструктура стриктно  спазва  разпоредбите и  решенията на

...
  Агенция Пътна инфраструктура стриктно  спазва  разпоредбите и  решенията на
Коментари Харесай

Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на "Струма"

 
Агенция " Пътна инфраструктура " стриктно  спазва  наредбите и  решенията на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижими културни полезности към Министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки  край с. Покровник. Припомняме, че в къс период бе предоставено правенето на план за пренасяне и теренна консервация на археологически полезности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях – римската фамилна гробница и раннохристиянската черква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са отвън трасето на автомагистрала " Струма ", ще бъдат непокътнати.

Проектът е направен от  " Вени дизайн ", показан е в АПИ и на 8 февруари т. година е изпратен за координиране в Националния институт по недвижимо културно завещание, каквито са условията на Закона за културното завещание.

Припомняме, че през август предходната година организацията показа на съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е направен актуалният план.

АПИ предприе и нужните дейности за запазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, с цел да се опазят от ниските температури и преваляванията.

Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени диалози за построяването на обособен път до археологическия обект.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР